U trendu

Gutereš pozvao na demilitirazaciju nuklearke Zaporožje

LAVOV – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas u Lavovu na demilitirazaciju nuklearne elektrane koja je pod kontrolom Rusije u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u njoj i oko nje.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Gutereš je poručio da vojnu opremu i osoblje treba povući iz postrojenja i pozvao na napore kako bi se osiguralo da ona ne bude meta vojnih operacija, preneo je Rojters.

„Postrojenje ne sme da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije. Umesto toga hitno je potreban sporazum da bi se ponovo uspostavila čisto civilna infrastruktura Zaporožja i da bi se osigurala bezbednost te oblasti“, kazao je Gutereš.

Kako je rekao generalni sekretar UN moraju da se štede napori kako bi se osiguralo da postrojenje ili okolina njegova ne bude meta vojnih operacija.

Rusija i Ukrajina jedna drugu okrivljuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje i danas su jedna drugu optužile da spremaju „provokaciju“ u tom velikom postrojenju.

Nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom kontrolom od marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar