U trendu

Gutereš u Izraelu podsetio na stradanje Jevreja u svojoj domovini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je danas Muzej jevrejskog naroda u Tel Avivu u okviru trodnevne posete Izraelu, označivši holokaust u Drugom svetskom ratu neuporedivom tragedijom i zločinom u ljudskoj istoriji.

„Svet ima dužnost da zapamti da je holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod, zajedno s nekim drugim. Hajde da priznamo da je holokaust bio kulminacija hiljada godina mržnje i diskriminacije na čijoj meti su bili Jevreji – ono što mi danas zovemo antisemitizam“, rekao je Gutereš.

On je dodao da ga je sramota što je njegova sopstvena zemlja umrljana tom istorijom i da je duboko dirnut elokventnim svedočenjem u muzeju o istoriji portugalskih Jevreja i njihovim patnjama i uspehom u svetu.

„Progon je dostigao kulminaciju naredbom kralja Manuela Prvog u 16. veku da se poteraju svi Jevreji koji su odbili konverziju. To je bio gnusan zločin koji je prouzrokovao ogromne patnje“, rekao je Gutereš, ocenivši da je to istovremeno bio glup akt koji je lišio Portugal dinamizma i vodio u duge periode kulturne i ekonomske stagnacije.

Šef UN-a je rekao da su mnogi portugalski Jevreji otišli u Holandiju.

„Videli smo model te divne gradjevine, portugalske sinagoge u Amsterdamu i oni su pomogli da ta zemlja postane jedna od vodećih ekonomija 17. veka“, rekao je šef UN.

Gutereš je podsetio da je kao premijer Portugala 1995. godine osećao da mu je dužnost da pokaže kajanje svoje zemlje za portugalsku Inkviziciju i nemilosrdne napade na Jevreje. Sledeće godine on je povukao pismo o proterivanju. Bio je to simboličan akt, ali je duh pokajanja bio iskren, kako je rekao.

Neki naslednici proteranih porodica iskoristili su pravo da ponovo dobiju portugalsko državljanstvo, naveo je Gutereš.

On je takodje upozorio da postoje ljudi koji i dalje poriču holokaust i umanjuju njegov obim i da postoji tendencija u nekim zemljama da se prepravi istorija Drugog svetskog rata i rehabilituju neke ličnosti koje su same bile umešane u zločine i tragediju holokausta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.