U trendu

Guverner poljske banke snimljen kako krši zakon?

VARŠAVA – Guverner poljske centralne banke Adam Glapinski doživeo je kritike javnosti koja smatra da je možda prekršio zakon tokom razgovara sa sindikalnom aktivistkinjom o inflaciji i fiskalnoj politici nakon što je uhvaćen skrivenom kamerom, koja mu je prišla tokom privatne šetnje.

Tom prilikom članica sindikata poljoprivrednika Agrounija iznela je šefu Narodne banke Poljske zabrinutost zbog aktuelne situacije, a on joj je rekao da bi moglo doći do povećanja kamatnih stopa za samo još jednu cetvrtinu poena i posavetovao je da iskoristi najnovije zakone i obustavi plaćanje predstojećih rata, prenosi AP.

On je uveravao da bi kamatne stope mogle biti malo povećane samo još jednom, te tvrdio da će sledeće godine inflacija biti jednocifrena.

Razgovor je zabeležen skrivenom kamerom tokom prošle nedelje u letovalištu Sopotu na Baltičkom moru, a Agrounija ga je postavila tokom vikenda.

AP navodi da je banka podigla referentnu stopu sa 0,5 odsto u oktobru na trenutnih 6 odsto, kao i da je godišnja inflacija u Poljskoj u junu bila oko 15,5 odsto, što je najviše u poslednjih 25 godina, dok su cene goriva, energije i hrane naglo su porasle.

Mnogi Poljaci ističu da ne mogu da plaćaju rastuće rate kredita.

Ekonomista Rafal Mandri ocenio je da se Glapinski ponašao na „šokantan i neodgovoran nacin“ otkrivajući planove o budućoj fiskalnoj politici banke, dok je levičcarski opozicioni poslanik Tomaš Trela kazao da bi guverner trebalo da se fokusira na odmor i da se uzdrži od davanja „štetnih i kompromitujućih izjava“.

Navodi se da je Glapinski i šef Saveta za monetarnu politiku centralne banke koji određuje kamatne stope, a okrivljen je za visoku inflaciju u Poljskoj i optužen da je prekasno reagovao, pa je njegovo nedavno imenovanje na drugi petogodišnji mandat izazvalo žestoke proteste opozicije.

AP procenjuje da su drugi kritičari ciljali na celu desničarsku vladu premijera Mateuša Moravjeckog i savete koje su njeni članovi davali Poljacima u vreme porasta cena i zabrinutosti zbog mogućih nestašica energenata za grejanje ove zime.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar