U trendu

Guverner provincije u Sudanu proglasio vanredno stanje zbog krvavog napada na autobusku stanicu

Najmanje četiri osobe su poginule i četiri su ranjene danas na jugu Sudana kada su naoružani ljudi otvorili vatru na autobusku stanicu, zbog čega su vlasti provincije Južni Kordofan odlučile da uvedu jednomesečno vanredno stanje, kažu zvaničnici.

Prema njihovim rečima, napad se dogodio u glavnom gradu provincije, Kadugliju.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio dok su žrtve čekale na prevoz ka oblasti pod kontrolom pobunjeničke grupe poznate kao Sudanski narodnooslobodilački pokret-sever, javili su lokalni mediji.

Vršilac dužnosti provincijskog guvernera Musa Gaber Mahmud nazvao je napad „nesrećnim“ i obećao da lokalne vlasti „neće štedeti napora da ponovo uspostave bezbednost i stabilnost“ u Južnom Kordofanu.

Mahmud je takođe rekao da je vanredno stanje stupilo na snagu danas, širom ove provincije koja se graniči sa Južnim Sudanom.

Sudanski narodnooslobodilački pokret-sever kontroliše velike delove provincije, uključujući planine Nuba. Ova organizacija se decenijama bori protiv vlade u Kartumu.

Između vojske i pobunjenika je postignut prekid vatre nakon što je u narodnom ustanku u aprilu 2019. godine sa vlasti oboren dugogogišnji lider Omar al-Bašir, koji je čvrstom rukom vladao Sudanom tri decenije.

Nakon što je u oktobru 2021. godine vojnim pučem uklonjena prelazna vlada, cela zemlja je zapala u haos, a između dve strane u Južnom Korodfanu došlo je do tenzija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.