Guverner: Uragan Florens pustoši Severnu Karolinu

Guverner Severne Karoline Roj Kuper rekao je danas da uragan Florens pustoši tu američku državu i izrazio zabrinutost da bi „cele zajednice“ mogle da budu izbrisane pod njegovim naletom.

On je rekao da su u nekim delovima plimni talasi visoki do tri metra.

Zvaničnici upozoravaju da će jake kiše od uragana Florens trajati danima i da bi stanovnici Severne Karoline mogli da se suoče s najvećim poplavama u proteklom milenijumu.

Sekretar za saobraćaj Džim Trogdon rekao je da država očekuje poplave u oblastima izmedju priobalnih mesta Vilmington i Šarlot.

Guverner je rekao da u državi za sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj vezan za uragan Florens ali da je zabrinut za bezbednost ljudi kako se bude nastavljalo delovanje tog nevremena.

Meteorolozi navode da se centar uragana Florens nalazi odmah kod ulaza na kopno blizu mesta Kejp Fier u Severnoj Karolini.

I dalje je to uragan prve kategorije s jačinom vetra od 130 kilometara na sat, mada su prijavljeni jači naleti vetra.

Nadolazeća voda naterala je televizijsku stanicu u Severnoj Karolini da evakuiše osoblje usred izveštavanja o uraganu.

Više sati pre nego što je uragan Florens stigao do kopna danas izveštači televizije WCTI-TV u mestu Nju Bern morali su da napuste studio. Portparol te televizije je rekao da su putevi oko zgrade televizije počeli da se plave.

Gradske službe su kasnije izmerile dubinu plimnog talasa od tri metra u gradu koji se nalazi na reci Njus blizu obale Atlantika. Grad se nalazi oko 145 kilometara od plaže gde je uragan Florens udario o kopno danas u 7.15 po lokalnom vremenu.

Reke nadolaze sa severne strane uragana Florens koji se kreće suprotno od smera okretanja kazaljki na satu, i nanosi plimmne talase iz okeana duboko na kopno.

Zbog jakih kiša takodje nadolaze reke i potoci. Prema proceni meteorologa, na sedam američkih država koje će pogoditi uragan, pašće količina kiše dovoljna da sa 10 centimetara vode prekrije ceo Teksas.

U mestu Vašington u Severnoj Karolini reka Pamliko je probila korito i potapa čitave kvartove. Voda je potopila glavni autoput.

Rasporedjeno je oko 9.700 pripadnika Nacionalne garde i civila, s vozilima za visoku vodu, helikopterima i čamcima.

Vojne inženjerske jedinice spremaju se da rade na ponovnom uspostavljanju struje, postavljanju privremenih krovova i uklanjanju ruševina i raznog nanetog materijala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.