U trendu

Gvatemala: Sprečena ekshumacija žrtava vojnog zločina

GVATEMALA SITI – Stanovnici zajednice Maja u Gvatemali sprečili su tim ekperata da započne ekshumaciju posmrtnih ostataka više od 100 dece za koje se vjeruje da su tajno sahranjena u bivšem vojnom garnizonu tokom građanskog rata 1980-tih.

Iskopavanje posmrtnih ostataka u selu Čiul, udaljenom više od 200 kilometara od Gvatemala Sitija, trebalo je da počne juče ujutru, ali je ekshumacija sprečena nakon intervencije meštana koji nisu dali objašnjenje zašto se protive istražnim radnjama, prenosi Rojters.

Arnulfo Oklaj, jedan od preživelih masakra koji je juče bio na mestu događaja, izjavio je da su među onima koji su se protivili ekshumaciji bili i bivši pripadnici oružanih snaga koji su optuženi za izvršenje zločina.

„Oni su zainteresovani da se suprotstave pravdi“, rekao je preživeli Oklaj.

Tokom sučeljavanja demonstranti su privremeno zadržali lokalnog novinara Hozea Garkasa saopštile su organizacije civilnog društva.

Masakr u selu Čiul, jedan od mnogih izvršenih nad pripadnicima zajednice Maja tokom građanskog rata, dogodio se 21. maja 1988. godine.

Svedoci tvrde da su pripadnici oružanih snaga zarobili stotine lokalnih Maja i odveli ih u vojni garnizon, gde su odvojili decu od roditelja, a prema Oklajevim rečima, 116 dece starosti od 2 do 15 godina mučeno je i potom bacano u bunar unutar vojnog objekta da se utope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.