U trendu

Han bi ponovo želeo spoljnopolitičku agendu u EU

BEČ – Johanes Han, kojeg je danas Austrija i zvanično imenovala za novog komesara iz te zemlje u budućoj Evropskoj komisiji, želeo bi, kaže, ponovo da ima neku spoljnopolitičku agendu u EU.

„Kao komesar za susedsku politiku sam, prema sopstvenoj proceni, dao značajan spoljnopolitički doprinos“, kazao je on.

Han je, nakon što su vlada i parlament jednoglasno doneli odluku o njegovom imenovanju, kazao da bi rado želeo da nastavi sa bavljenjem ovom agendom, ali da trenutno niko ne zna ko će dobiti koji resor.

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn najavila je da će Hana predložiti novoj predsednici Evropske komisiji Ursuli fon der Lajen kao kandidata iz Austrije.
Birlajn, kao i predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka ne polaze od toga da će njihov predlog biti odbačen.

Jednoglasna odluka o imenovanju Hana u parlamentu je, prema rečima Sobotke, jasan signal dobro usglašene politike između vlade i skupštine.

„Kada se radi o značajnim pitanjima za Austriju onda su sve partije jedinstvene i to je dobar signal“, istakao je on dodajući da odluka o Hanu nije bila doneta iz partijsko-političkih interesa, već kao pravo rešenje.

Sobotka je odluku o Hanu objasnio njegovim znanjem, dodajući da je Hanov rad urodio plodom, a ujedno je jedinstveno parlamenta i vlade signal Evropi da je Austrija jedinstvena.

Han je izrazio zadovoljstvo što je imenovan jednoglasnom odlukom, podsećajućid a nema mnogo kandidata koji su podržani u svojim zemljama od svih političkih snaga.
„Austrija je uzorna“, poručio je s tim u vezi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.