U trendu

HARADINAJ krivicu za curenje dokaza svaljuje na tužilaštvo

HAG – Potpredsednik Udruženja ratnih veterana tzv. OVK NASIM HARADINAJ nije se danas izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova koja ga tereti da je zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem, iznošenjem u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

HARADINAJ je tokom prvog pojavljivanja pred sudijom za prethodni postupak rekao da se neće danas izjašnjavati o krivici i poručio da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a za šta se terete on i Gucati.
“Ovo tužilaštvo želi da skrene pažnju sa sebe i svali krivicu na nekog drugog to jest, na Kosovo. Danas vidimo da su Kosovo i njegovi građani – krivi”, rekao je HARADINAJ čitajući unapred spremljen govor.

Dodao je da su dokumeti iz tužilaštva došli u kancelariju Udruženja, jer su “procureli iz tužilaštva”.

“Tu nije bilo par papira nego hiljade dokumenata. Umesto što sam ja ovde trebalo bi da budu ljudi iz tužilaštva, možda i neki koji su ovde prisutni danas”, naveo je HARADINAJ.

Smatra da su optužbe protiv njega pokušaj da se skrene pažnja sa lica iz kancelarije tužilaštva koji su ih doneli nama na Kosovo.

“Vi znate moj stav prema ovom veću i apsurdno je svaliti krivicu na nas za greške koje je napravilo tužilaštvo. Tužilaštvo ima dva cilja da okalja obraz oslobodilačkog rata OVK i obraz predsednika i potpredsednika Urduženja ratnih vetererana“, tvrdi HARADINAJ.

Njegov novoimeniovani branilac po službenoj dužnosti prethodno je rekao da je samo 10 minuta pre početka današnjeg ročišta imenovan za branioca Haradinaja i da nije imao vremena da sa njim prodisktutuje optužnicu.

Sudija je na kraju ročišta zakazao statusnu konferenciju za 7. januar, na pravoslavni Božić, kada će moći da se izjasni o krivici.

Haradinaj je lično prisustvovao ročištu, predstavnik tužilaštva, kao i Gucatijev branilac koji će ga braniti tokom celog predstojećeg postupka.

Haradinaj i Gucati se potvrđenom optužnicom terete da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

„Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, naveo je predstavnik tužilašva čitajući optužnicu.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, zbog toga se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Konkretno, optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno za – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Potvrđena optužnica sadrži redakciju zaštićenih podataka.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Gucati pred sudijom prvi put treba da se pojavi danas u 14 sati, iako je bilo planirano da se on danas pojavi pre sudiom u 11 sati , a Haradinaj u 14.

Sudija je naveo da je ovo izuzetno odobrio ali da više neće blagonaklono gledati na menjanje utvrđenih termina za ročišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.