Harec: CIA nije znala sve o Izraelu

Prema dokumentima koje je CIA nedavno objavila o Izraelu, priča u koju je javnost verovala da Amerika zna ili može da sazna sve o Izraelu, nije tačna, piše izraelski list Harec.

Utisak koji je javnost u eri pre kompjutera imala o tome da SAD prisluškuju, fotografišu, špijuniraju i imaju agente u vrhu vlade i vojske bio je pogrešan, pokazuju hiljade objavljenih dokumenata CIA koji se odnose na Izrael, a koji poslednjih sedmica postali dostupni svima.

Kako se navodi, većinu od skoro milion stranica je proizvela CIA, ali ima i materijala koje su pribavili ministarstava odbrane i spoljnih poslova i druge obaveštajne agencije.

Neki od tih materijala bili su dostupni ranije, ali da bi se čitali bilo je potrebno prijaviti se Nacionalnim arhivama u predgrađu Vašingtona.

Ipak, nije sve objavljeno jer su pojedini paragrafi , pa i čitave strane o nuklearnim informacijama cenzurisane.

To otkriva, kako se navodi, da su Amerikanci znali jedva po koju tajnu, a da su imali veliki broj lažnih informacija, ideja, tračeva.

Kako list piše, CIA je bila u potpunosti nesvesna da izraelska premijerka od 1969. do 1974. Golda Meir boluje od terminalnog limfoma, a agenti su to otkrili tek kada je umrla 1978.

„Mi apsolutno nismo imali ideju o njenoj fatalnoj bolesti“, napisano je u jednom poverljivom dokumentu.

CIA je osnovala tim da procenjuje fizičko i mentalno zdravlje svetskih lidera, pa je krajem 1970-ih to odeljenje u fokusu imalo analizu zdravstvenog stanja lidera Sovjetskog Saveza, najviše Leonida Brežnjeva, ali i onih koji su došli posle njega.

Razlog za to je, kako se navodi, bio razumljiv, jer su od 1982. do 1985. jedan za drugim umrli Brežnjev, Jurij Andropov i Konstantin Černjenko, ostavljajući mesto za Mihaila Gorbačova.

Fizičko i psihičko stanje različitih lidera i odnos snaga u liderstvu imali su presudan uticaj na formiranje sovjetske politike i bezbednosti SAD kao i na mir u svetu, piše Harec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.