U trendu

Havisto: Mađarska obećala ratifikaciju NATO kandidatura Švedske i Finske

HELSINKI – Mađarska je obećala da će početkom februara naredne godine ratifikovati kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

„Ovo je bila pozitivna poruka. Posebno je naglašeno da Mađarska nema preduslove za zajedničku kandidaturu Finske i Švedske“, rekao je Havisto na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Bukureštu, prenosi Rojters.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je prošle nedelje da će mađarski parlament početkom sledeće godine ratifikovati kandidature za članstvo u NATO Finske i Švedske.

Finski ministar spoljnih poslova je potvrdio i da su održani značajni sastanci sa turskim i ukrajinskim ministrima spoljnih poslova.

Turska i dalje koči pristupni proces Finske i Švedske NATO, argumentujući da ove dve nordijske države ne čine dovoljno u borbi protiv terorizma, pre svega protiv ekstremnih turskih i kurdskih organizacija u svojim zemljama.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Turska pozdravlja napredak Švedske i Finske na putu ka članstvu u NATO, ali Ankara očekuje da vidi konkretnije korake ovih nordijskih država.

„Ove dve zemlje jesu preduzele neke korake, mi to priznajemo. Ali ne i korake u skladu sa našim zahtevima za ekstradiciju i zamrzavanje sredstava terorista“, rekao je Čavušoglu novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Bukureštu, preneo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar