U trendu

Hejli ne isključuje mogućnost napada SAD na Severnu Koreju

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli nije danas isključila mogućnost američkog napada na Severnu Koreju ako Pjongjang izvrši još jednu nuklearnu probu.

Hejli je u nekoliko televizijskih intervjua pohvalila Kinu što pokušava da izvrši pritisak na Severnu Koreju da obustavi testiranja raketa, a rekla je i da je severnokorejski vodja Kim Džong Un nestabilan i paranoičan.

„Mi nećemo učiniti nešto osim ako nam on ne da povod da učinimo nešto“, kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete, rekla je Hejli za američku televiziju En-Bi-Si (NBC).

Upitana šta će se desiti ako Severna Koreja izvrši još jednu raketnu ili nuklearnu probu, Hejli je rekla: „Mislim da onda predsednik (SAD) stupa na scenu i odlučuje šta će se desiti.“

Severna Koreja pokušava da ostvari višedecenijski cilj i postavi nuklearnu bojevu glavu na interkontinentalnu balističku raketu, sposobnu da dosegne kopno SAD. Prošle godine je izvela dve nuklearne probe, koje su je približile izradi nuklearnog oružja dovoljno malog da stane na rakete dugog dometa.

Zvaničnici Južne Koreje saopštili su da postoje izgledi da Severna Koreja izvede svoju šestu nuklearnu probu ili prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete u utorak, na godišnjicu osnivanja svoje vojske.

Hejli je rekla da SAD i Kina vrše pritisak na Severnu Koreju povodom njenih raketnih i nuklearnih proba, kao i zbog hapšenja američkog državljanina tokom vikenda, čime je broj Amerikanaca pritvorenih u Severnoj Koreji povećan na tri.

Američka ambasadorka u UN rekla je da su ta hapšenja pokušaj Severne Koreje da stekne osnov za cenkanje u pregovorima sa SAD.

„Mi imamo posla sa liderom koji sada udara gde stigne i pokušava da pokaže svojim gradjanima da ima mišiće“, rekla je Hejli za američku televiziju Si-Bi-Es (CBS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.