U trendu

Hejstings: Džonson je potpuno nesposoban da bude premijer

LONDON – Maks Hejstings, nekadašnji šef Borisa Džonsona, oštro ga je kritikovao u kolumni objavljenoj u Gardijanu, izražavajući uverenje da je u celosti nepodoban za mesto premijera.

U tekstu ga naziva siledžijom i opisuje kao osobu koja mari samo za sebe.

„Torijevci spremaju neukusnu šalu na račun Britanaca. Džonson ne mari ni za šta osim osim sopstvene slave i zadovoljstva“, piše na početku kolumne Maks Hejstings, prenosi portal b92.net.

On objašnjava da poznaje Džonsona od osamdesetih, kada je uređivao „Dejli telegraf“, a Džonson je bio dopisnik iz Brisela.

„Decenijama tvrdim, da iako je bio genijalni zabavljač, popularni gradonačelnik Londona, on je loš izbor za nacionalnu kancelariju, jer se čini da mu na umu nije ništa drugo osim sopstvene slave i zadovoljstva“, dodaje Hejstings.

Smatra da poslanici Konzervativne stranke vrše državni ekspreriment u vladi slavnih, „poput Ukrajine ili SAD“, i malo je verovatno da će ih poslednji novinski naslovi izbaciti iz koloseka.

„Ne možemo da predvidimo šta ce Džonsonova vlada uraditi, jer ni njen potencijalni lider ne razmišlja o tome. Ali njegovo ‘premijerisanje’ će sigurno otkriti prezir prema pravilima, presedanima, redu i stabilnosti.

„Nekoliko podržavalaca tvrdi da će pristupiti mudrosti i odgovornosti koje su mu dosad izmicale. Međutim, dostojanstvo još uvek nešto znači na zvaničnoj funkciji, a Džonson ga nikada neće imati“, ocenjuje Hejstings.

U veoma oštroj kolumni, nimalo ne štedi svog nekadašnjeg novinara, danas političara.

„Pa ipak, njegov ozbiljniji porok je kukavičluk, koji se odražava u volji da kaže bilo kojoj publici šta god da on misli da će ih zadovoljti, bez obzira što će se za sat vremena pokazati kontradiktornim“, dodaje Hejstings.

„Kao i mnoge druge zabavljačke licnosti, on je slabog karaktera. Nedavno sam radio publici rekao da se se on predstavlja kao Vinston Čercil, a u stvarnosti je više kao Alen Patridž. Čerčil je za svu svoju pamet, bio je zaista ozbiljan covek. Daleko od veličanstvenog kada je stajao sam 1940. godine, znao je da se sva teka pitanja moraju rešavati saveznicima i partnerima“, naveo je Hejstings.

Ni za Džeremija Korbina, protivkandidata, nema lepe reči. Kaže da je Korbin daleko pošteniji, ali ima svoje ekstravagantne zablude.

„Korbin se ipak može pokazati kao jedini mogući radnički lider kojeg Džonson može da pobedi na opštim izborima. Da je opoziciju vodio neko drugi, torijevci bi bili zasluženo osuđeni na propast, jer bismo svi glasali za to.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.