U trendu

Henkok: O ublažavanju mera ove nedelje, brinu nas brojevi

LONDON – Britanski ministar zdravlja Met Henkok najavio je danas da će premijer Boris Džonson ove nedelje doneti odluku o tome koliko brzo zemlja može izaći iz zatvaranja zbog KOVID-19 , prenosi Rojters.

Agencija navodi da je s obzirom da je skoro četvrtina stanovništva Velike Britanije u ovom trenutku imunizovana prvom dozom KOVID vakcine, Džonson pod pritiskom nekih poslanika i preduzeća da ponovo otvori ekonomiju i ublaži epidemiološke mere, ali ministar zdravlja smatra da su brojevi smrtnih slučajeva i prijema u bolnice i dalje previsoki.

„Moramo da pogledamo podatke.Svi žele da se izvučemo iz ovoga i brzo i bezbedno, a i jedno i drugo je pođednako važno.O tome ćemo odlučivati ove nedelje pre nego premijer od 22.februara iznese smernice za popuštanje mera“, izjavio je Henkok za „Skaj Njuz“ , prenosi Rojters.

Britanija je do sada vakcinisala preko 15 miliona ljudi prvom dozom, a 537. 715 drugom dozom, što je najbrža imunizacija prema broju stanovnika u bilo kojoj velikoj državi, ali zemlja ima peti najveći zvanični broj preminulih od posledica Kovid 19 na svetu, trenutno 117. 166 , nakon SAD, Brazila, Meksika i Indije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.