U trendu

Hezbolah izgubio većinu u parlamentu Libana

BEJRUT – Politička militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran izgubila je parlamentarnu koalicionu većinu na izborima u Libanu koji su doneli značajne dobitke njenim rivalima, kao i protestnom pokretu nastalom nakon ustanka 2019, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni danas.

Za razliku od izbora 2018. godine na kojima su osvojile samo jedno mesto u parlamentu, reformističke političke snage su na talasu rastućeg nezadovoljstva vladajućom elitom, koja se umnogome okrivljuje za ekonomski kolaps zemlje, na ovim izborima obezbedile oko deset odsto poslaničkih mesta, navodi CNN.

I glavni hrišćanski rivali Hezbolaha libanske političke snage kojima podršku pruža Saudijska Arabija dobile su više glasova nego na prethodnim izborima.

Sa druge strane, nekoliko Hezbolahovih istaknutih saveznika, koji su dugogodišnje pristalice sirijskog predsednika Bašara el Asada, takođe je izgubilo mesta u parlamentu, prenosi CNN.

Kritičari Hezbolaha, koji je inače imao koalicionu većinu u parlamentu poslednje četiri godine, okrivili su tu grupu i njene političke saveznike za ekonomski kolaps zemlje, a Hezbolah je više puta negirao odgovornost i ukazao na rasprostranjene optužbe o korupciji među njegovim političkim rivalima.

Odnosi između Libana i Saudijske Arabije značajno su pogoršani u vreme Hezbolahove većine u parlamentu.

Kasnije ove godine mandat će okončati predsednik Libana Mišela Auna, koji je saveznik Hezbolaha, a to bi zemlju moglo gurnuti u dalju političku neizvesnost, navodi CNN.

Pregovori o formiranju sledeće vlade takođe mogu biti ispunjeni političkim turbulencijama koje bi mogle da pogoršaju ekonomsku krizu.

Ujedinjene nacije i Svetska banka krive libansku vladajuću elitu za ekonomski kolaps zemlje, koji se smatra jednim od najgorih na svetu od sredine 19. veka.

Od oktobra 2019. godine većina stanovništva Libana je zapala u siromaštvo, inflacija je porasla na preko 200 odsto, a depoziti su u velikoj meri obezvređeni usred razorne bankarske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.