U trendu

Hiljade Avganistanaca mogu da se presele u SAD kao izbeglice

VAŠINGTON – Hiljade Avganistanaca koji su moguća meta talibanskog nasilja zbog veza sa SAD, ali nemaju pravo na posebnu imigrantsku vizu, imaće priliku da se presele kao izbeglice u Sjedinjene Države, saopštio je danas Stejt department.

Britanska agencija Rojters je izvestila o američkim planovima za uspostavljanje izbeglickog programa „Prioritet dva“, koji bi obuhvatio Avganistance koji su radili za američke projekte i za nevladine organe i medijske kuće.

Administracija predsednika Džoa Bajden suočila se sa pritiskom zakonodavaca i nezavisnih grupa da pomognu Avganistancima, koji su u opasnosti od talibanske odmazde zbog saradnje sa predstavnicima SAD tokom 20-godišnjeg američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Izvor Rojtersa je potvrdio ranije da će novi program za saradnike-izbeglice obuhvatiti Avganistance koji su radili na realizaciji američkih projekata, za nevladine organizacije i američke medije.

Ova grupa Avganistanca ne ispunjava uslove za program posebne imigracione vize (SIV), kojim su obuhvaćeni prevodioci i drugo pomoćno osoblje, angažovano na poslovima za američku vladu ili za porodice američkih predstavnika u Avganistanu.

Oko 200 podnosilaca zahteva za SIV, čije su vize u završnoj fazi obrade, i članovi njihovih porodice, stigli su prošle nedelje u SAD, u okviru operacije evakuacije kojom je obuhvaćeno više od 50.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.