U trendu

Hiljade Belorusa ponovo demonstriraju protiv Lukašenka, desetine uhapšene

Beloruska policija je danas uhapsila desetine učesnika masovnih demonstracija koji traže povlačenje s vlasti dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Na ulice su ponovo izašle hiljade demonstranata koji su se okupili širom Minska u manjim grupama, kako bi otežali posao policiji, i u drugim većim gradovima.

Danas je organizovano više od 120 protestnih šetnji u Minsku i drugim gradovima, a broj demonstranata u svakoj od tih grupa varira od nekoliko desetina do nekoliko stotina, prenosi agencija Rojters navode beloruskog opozicionog medija Naša Niva.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna-96 (Proleće-96) objavila je da je uhapšeno oko 70 demonstranata.

Policija je blokirala centar Minska i koristila vodene topove da rastera demonstrante, navela je Vesna-96.

Za razliku od prethodnih protesta nedeljom, vlasti danas nisu zatvarale metro stanice u centru Minska niti su blokirale telefonski saobraćaj i pristup internetu, navodi agencija Frans pres.

Demonstranti su mahali belo-crvenim zastavama, koje su simbol opozicije, i uzvikivali „Živela Belorusija!“

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, pohvalila je danas hrabrost demonstranata koji, kako je navela, nisu ustuknuli „pred represijom, nasiljem i hladnoćom“.

„Narod Belorusije želi da živi u demokratskoj i slobodnoj zemlji“, navela je na Tviteru Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle četiri meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, ima podršku Rusije, dok za podsticanje protesta optužuje zapadne zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.