U trendu

Hiljade Izraelaca protestovale protiv koalicionog sporazuma Netanjahua i Ganca

Nekoliko hiljada Izraelaca protestovalo je večeras u Tel Avivu protiv novog koalicionog sporazuma premijera Benjamina Netanjahua i njegovog bivšeg glavnog rivala Benija Ganca.

Sutra, u nedelju, Vrhovni sud će razmotriti žalbe na taj sporazum. Ako Vrhovni sud obori koalicioni sporazum, u Izraelu će se održati i četvrti uzastopni izbori za nešto više od godinu dana.

Demonstranti, nezadovoljni što će Netanjahu ostati na vlasti iako treba da mu se sudi za korupciju, okupili su se trećeg vikenda uzastopno na Trgu Rabin, uz nužne sanitarne mere zbog pandemije. Protesta je bilo i u drugim gradovima.

Netanjahu, vodja konzervativnog Likuda, u aprilu je sklopio sporazum o podeli vlasti s Gancom, liderom partije centra „Plavo i belo“.

„Sramota! Sramota!“ uzvikivali su demonstranti, a na jednom od transparenata kraj fotografije Netanjahua i Ganca je pisalo: „Korumpiranoj vladi kažemo: Ne!“.

Na osnovu sporazuma Netanjahu će biti premijer prvu godinu i po, a posle njega Ganc. Sporazum sadrži i odredbu o aneksiji delova okupirane Zapadne obale, uključujući jevrejska naselja, počev od 1. jula.

Današnji protest je organizovao „Pokret za kvalitetnu vladu“, jedna od organizacija koje su se žalile Vrhovnom sudu.

Pošto na osnovu izraelskog zakona premijer ne mora da podnese ostavku do pravosnažnosti presude u krivičnom postupku protiv njega, te organizacije traže od suda da se zakon izmeni tako da se svakom već samo optuženom političaru, te i Netanjahuu, zabrani da obrazuje vladu.

Organizacije tvrde i da su protivzakoniti delovi negovog koalicionog sporazuma s Gancom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar