Hiljade na protestima u Moskvi, u Istanbulu neredi

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas povodom Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, na mitinzima na Crvenom trgu u Moskvi noseći ruske zastave i balone.

Na mitingu koji je organizovala vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, učesnici nisu protestovali protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade zbog pada životnog standarda, već su uzvikivali slogane o platama i zapošljavanju mladih.

Levičarske stranke organizovale su odvojene mitinge.

Prvi maj se ove godine podudario se s pravoslavnim Uskrsom, a lider Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je novinarima ruskih agencija da on proslavlja Uskrs uprkos sukobima Komunističke partije i Ruske pravoslavne crkve tokom istorije.

Prilikom obeležavanja 1. maja u najvećem turskom radu Istanbulu, policija  je danas upotrebila suzavac kako bi sprečila oko 15 demonstranata da pridju glavnom trgu Taksim.

Turska vlada zabranila je okupljanje na trgu Taksim, a javno obeležavanje Prvog maja dozvoljeno je u drugim delovima Istanbula.

Trg Taksim poznat je kao simbol gradjanskog otpora, jer su na tom mestu tokom prvomajskih protesta radnika 1977. godine poginule najmanje 34 osobe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike