U trendu

Hiljade na protestima u Moskvi, u Istanbulu neredi

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas povodom Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, na mitinzima na Crvenom trgu u Moskvi noseći ruske zastave i balone.

Na mitingu koji je organizovala vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, učesnici nisu protestovali protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade zbog pada životnog standarda, već su uzvikivali slogane o platama i zapošljavanju mladih.

Levičarske stranke organizovale su odvojene mitinge.

Prvi maj se ove godine podudario se s pravoslavnim Uskrsom, a lider Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je novinarima ruskih agencija da on proslavlja Uskrs uprkos sukobima Komunističke partije i Ruske pravoslavne crkve tokom istorije.

Prilikom obeležavanja 1. maja u najvećem turskom radu Istanbulu, policija  je danas upotrebila suzavac kako bi sprečila oko 15 demonstranata da pridju glavnom trgu Taksim.

Turska vlada zabranila je okupljanje na trgu Taksim, a javno obeležavanje Prvog maja dozvoljeno je u drugim delovima Istanbula.

Trg Taksim poznat je kao simbol gradjanskog otpora, jer su na tom mestu tokom prvomajskih protesta radnika 1977. godine poginule najmanje 34 osobe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.