U trendu

Hiljade regruta etiopske vojske prodefilovali u Adis Abebi

ADIS ABEBA – Hiljade regruta etiopske vojske prodefilovali su danas u Adis Abebi kako bi se oprostili pre odlaska na obuku, a to su potencijalni budući vladini borci u osmomesečnom sukobu na severu zemlje, koji nastavlja da se širi i intenzivira.

Kako se navodi, mlade žene i muškarci u plastičnim sandalama i bejzbol kapicama sa sloganima poput „Etiopija zove“ plesali su na centralnom trgu Meskel, prenosi Rojters.

Iz gradonačelnikove kancelarije rečeno je da će se 3.000 mladih ljudi pridružiti redovima etiopskih Nacionalnih odbrambenih snaga (ENDF).

Neki regruti sa ponosom opisuju svoje motive odlaska na obuku.

Jedan od regruta etiopske vojske je rekao je da se njegov otac borio u federal armiji i da on želi da nastavi to nasleđe.

„Moj otac je bio član ENDF-a i penzionisao se pre 10 godina. Ja sam ovde da nastavim njegovo nasleđe“, rekao je 25.godišnji građevinac iz regije Amhara.

Za Girmu Takele vojska je šansa da izbegne nezaposlenost, kako je naveo 18.godišnjak, poreklom iz Oromije, on se pridružuje Nacionalnoj vojsci jer je tri godine bez posla.

Sukob između centralne vlade i Oslobodilačkog fronta (TPLF), stranke koja kontroliše region Tigraj, širi se i na druge delove severne Etiopije, a mladi iz drugih delova zemlje pridružuju se saveznim snagama u borbi.

Borbe su prvi put izbile u Tigraju prošle godine u novembru, kada je vlada optužila TPLF za napad na vojne baze širom regiona, čiju je optužbu grupa demantovala.

Vlada je proglasila pobedu tri nedelje kasnije kada je zauzela glavni grad regije Mekele, ali TPLF je nastavio da se bori i od tada je vratio veći deo Tigraja.

Etiopske trupe povukle su se iz većeg dela regiona Tigraja krajem juna, kada je TPLF ponovo zauzeo grad Mekele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.