U trendu

Hlaing: Nema povrtaka izbeglica Rohingja u Mjanmar

NEJPJIDO – Vođa mjanmarske hunte Min Aung Hlaing izjavio je da nema povratka stotina hiljada izbeglica Rohingja muslimana koji su izbegli u Bangladeš, u prvom intervjuu koji je dao od preuzimanja vlasti od državnog udara izvedenog 1. februara.

Novinar televizije Feniks na kineskom jeziku postavio je pitanje Minu Aungu Hlaingu da li bi muslimani mogli da se vrate u državu Rakjan – odakle je većina pobegla od vojnih akcija 2017. godine za koje su istražitelji UN-a rekli da su imali „genocidnu nameru“.

„Ako nije u skladu sa zakonima Mjanmara, šta drugo može da se razmotri? Ne verujem da postoji bilo koja zemlja na svetu koji bi išla iznad izbegličkih zakona svoje zemlje da bi prihvatila izbeglice“, odgovorio je Min Aung Hlaing, prema transkriptu intervjua, preneo je Rojters.

Na pitanje da li to znači da su međunarodni apeli u ime Rohingja bezuspešni, on je klimnuo glavom.

Min Aung Hlaing, koji se nalazio na čelu vojske 2017. godine kada je 700.000 Rohingja pobeglo iz većinski budističkog Mjanmara, izjavio je da Rohingje nisu jedna od etničkih grupa u Mjanmaru.

On je rekao da se pojam Rohingja pojavio tek od osamostaljenja od Britanije 1948. godine.

Izabrana liderka Mjanmara Aung San Su Ći, koju je svrgao sa vlasti Min Aung Hlaing 1. februara, takođe, se našla pod međunarodnom kritikom zbog odbrane vojske protiv optužbi za genocid u vezi sa Rohingjama.

Ona i vojska odbacili su optužbe za genocid, rekavši da su snage bezbednosti bile ukljucene u legitimne operacije protiv pobunjenika Rohingja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar