U trendu

Holandija podržava zabranu ulaska ruskih turista u EU

AMSTERDAM – Holandija će podržati predlog da se ruskim turistima zabrani ulazak u Evropsku uniju, najavio je danas holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra.

„Voleli bismo da napravimo razliku između ruske države i njenih građana, ali istovremeno vidimo da većinu ljudi koji ovde dolaze čine bogati Rusi koji su često povezani sa režimom“, rekao je Hukstra za holandsku televiziju RTL.

Kako je ranije preneo briselski Euroaktiv, ministri spoljnih poslova EU trebalo bi danas da razgovaraju o apelu Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi , što je podelilo države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok joj se drugi žestoko opiru jer strahuju da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje.

Kako navodi ovaj portal neke od zemalja koje su susedi Rusiji su već uvele zabranu ili ograničavanje viza za Ruse, ali zabrana na nivou EU još nije na snazi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji će presedavati sastankom ministara EU u Pragu, rekao je da veruje da zabrana ulaska u Evropu svim Rusima ,,nije dobra ideja“.

U februaru je Evropska unija ograničila vize ruskim zvaničnicima, nosiocima diplomatskih pasoša direktorima kompanija, ali turističke vize su dozvoljene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.