U trendu

Holandski tužilac: RUS želi da ugrozi istragu o avionu MH17

HAG – Holandski tužilac tvrdi da postoje „snažne indikacije“ da Rusija želi da ugrozi istagu o obaranju aviona Malezije Erlajnsa 2014. godine iznad Donjecka.

Drugog dana suđenja trojici Rusa i jednom Ukrajincu, optuženim za ubistvo svih 298 putnika i članova posade, koji su poginuli kada je raketa oborila avion na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura 17. jula 2014, tužilac Thejs Berger je rekao sudijama da mnogi svedoci strahuju za svoju bezbednost.

Berger tvrdi da postoje dokazi da su ruski obaveštajni agenti pokušali da hakuju računare malezijskih i holandskih istražitelja.

„Ova informacija baca tamnu senku na ove postupke. Postoje snažne indikacije da ruska vlada veoma želi da osujeti ovu istragu i da to nije protivno raspoređivanju ruskih bezbednosnih službi u tu svrhu. Ove ruske bezbednosne službe su optužene za višestruka ubistva proteklih godina, koja su počinjena u raznim evropskim zemljama“, rekao je Berger.

Drugi tužilac, Dedi Vui-a-Tkoi, rekao je sudijama da se moraju uložiti svi mogući napori kako bi „bezbedno čuli svedoke“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi je, kako navodi AP, odbio da komentariše suđenje, navodeći da Rusija nije učestvovala u međunarodnoj istrazi.

U Holandiji je juče u odsustvu počelo suđenje trojici Rusa i jednom Ukrajincu, optuženima za višestruko ubistvo prilikom obaranja aviona Malezije Erlajns 2014. godine, kada je poginulo 298 ljudi.

Putnički avion MH17 leteo je na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur kada je raketom oboren iznad Donjecka, gde su se u tom trenutku odvijali sukobi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.