U trendu

Hosev: Ruska crkva ocekuje da CG potpise temljni ugovor s SPC

MOSKVA – Ruska pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kaže predstavnik sekretarijata za međupravoslavne odnose Odeljenja za spoljno-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.

„Finalni korak u rešavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve još nije preduzet – to treba da bude potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Hošev za Sputnjik.

Ukazao je da sličan sporazum koji, kako je rekao, čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije: Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica.

„U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum koji je bio najavljen proletos biti zaključen i sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, poručio je Hošev.

On je ocenio i da je promena Zakona o slobodi veroispovesti, kojom se isključuju diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, važan korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.

„Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živela od kraja 15. veka do sredine 19. veka“, rekao je Hošev.

Važan korak u jačanju položaja SPC u Crnoj Gori Hošev vidi u upisu u državni registar Crnogorsko-primorske mitropolije, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovacke eparhije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.