U trendu

HR i SAD, ugovor o ulasku u Global Entri program

ZAGREB – Hrvatska i SAD će danas potpisati ugovor o ulasku Hrvatske u Global Entri program, koji će nekim hrvatskim državljanima, uz još samo tri evropske zemlje, omogućiti privilegovan ulazak u SAD, saopštila je zamenica američke ministarke trgovine Marisa Lago.

Hina podseća da hrvatski državljani od oktobra mogu da putuju u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Lago je na otvaranju Američko-hrvatskog foruma u Zagrebu najavila „još jedan korak u uklanjanju barijera” bilateralne trgovine dviju zemalja.

Reč je o programu koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Vašington je takav ugovor potpisao s još samo tri evropske zemlje – Nemačkom, Velikom Britanijom i Švajcarskom, saopšteno je na internet stranici američke vlade.

Lago i američki zvaničnik Gabrijel Eskobar su se pre foruma u Banskim dvorima sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem sa kojim su razgovarali o smanjenju energetske zavisnosti, podsticanju investicija, daljem povećanju trgovinske razmene, kao i o okončanu pregovora o sklapanju ugovora o dvostrukom oporezivanju između Hrvatske i SAD-a, saopšteno je iz hrvatske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar