U trendu

HR: Pred parlamentom izmene Zakona o obnovi od zemljotresa

ZAGREB – Hrvatska vlada danas je uputila u hitnu skupštinsku proceduru izmene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih zemljotresom, što će, prema rečima premijera Andreja Plenkovića, doprineti ubrzanju toka obnove.

Cilj ovog zakona je pojednostavljenje postupaka, veća brzina donošenja odluka i sufinansiranje konstrukcijske obnove, navodi agencija Hina.

„Mislim da će ubrzati i poboljšati tok obnove što nam je važan prioritet“, poručio je Plenković na sednici vlade.

Zakon bi na snagu stupio prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama, a predviđa oslobađanje građana od obaveze sufinansiranja troškova konstrukcijske obnove, koju će finansirati država i jedinice regionalne samouprave u odnosu 80 – 20 posto, dok će na području na kojem je proglašena katastrofa, obnovu u stopostotnom iznosu finansirati država.

Hrvatski ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je izneo podatke kako je na podrucjima pogođenima zemljotresom pregledano ukupno 49.648 objekata, od kojih je njih 10.600 označeno „žutom nalepnicom“, odnosno privremeno su neupotrebljivi i trebaju obnovu, a 5.305 označeno je „crvenom nalepnicom“ odnosno u potpunosti su neupotrebljivi, prenosi agencija Hina..

Građani su, prema njegovim rečima, do 20. septembra podneli ukupno 12.346 zahteva koji se odnose na 10.281 zgradu, a Ministarstvo je za njih ukupno donelo 967 akata obnove, odluka, privremenih odluka ili zaključaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.