U trendu

Hramovi u CG puni vernika, uskoro potpisivanje ugovora sa SPC

KOLAŠIN – Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve završen je i očekuje se da će vrlo brzo biti potpisan, izjavio je danas lider Demokratskog fronta Andrija Mandić i istakao da će dolazak patrijarha SPC Porfirija u Crnu Goru na potpisivanje tog dokumenta biti veliki događaj za sve pravoslavne vernike u toj zemlji.

Temeljnim ugovorom se regulišu prava i obaveze između države i crkve u Crnoj Gori, a Mandić podseća da je prethodno sporni Zakon o slobodi veroispovesti promenjen i da je „upodobljen“ prema standardima koji su neophodni.

„Prema informacijama s kojima raspolažemo, ugovor je u potpunosti završen i verujem da će ga ubrzo potpisati patrijarh Porfirije i premijer Zdravko Krivokapić“, rekao je za TV Pink Mandić, koji je danas prisustvovao Uskršnjoj liturgiji u manastiru Morača.

On je kazao da su danas sve crkve i hramovi u Crnoj Gori puni i da se vernici raduju Hristovoj pobedi i pobedi života nad smrću.

„Posle veličanstvenih litija na kojima je progovorila duša Crne Gore, ljudi se vraćaju normalnom verskom životu i proslavljaju sve praznike, bez velikih potresa, ali sa hrišćanskom ljubavlju koja je neophodna u ovim vremenima“, rekao je Mandić.

Na pitanje o predloghu za smenjivanje crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, Mandić je rekao da je taj slučaj potresao vladu Zdravka Krivokapića i da je u suštini postavio pitanje poverenja sadašnjem premijeru.

„Da li je njegov položaj održiv ako s postojećom većinoim ne može da razreši ministra nego će da anagažuje opoziciju za to, a ako se i završi to glasanje, kakva je onda pozicija premijera“, upitao je Mandić.

Ocenjuje da je Krivokapić napravio veliku grešku jer je, kako kaže, bez ikakvih konsultacija krenuo u obračun sa minsitrom koga je sam birao.

„Stvar je veoma zamućena i ta političkakriza se mora nekako razrešiti, a najbolji predlog je dao DF, da se Leposavić i Krivokapić pomire, da nađu zajednički jezik i da vlada nastavi da funkcioniše“, naveo je Mandić.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, Mandić kaže da Podgorica proteruje ambasadora Srbije jer je, kako navodi, saopštio ono što misli većina građana Crne Gore, ali što nije po meri nekih koji ne pripadaju srpskom narodu i crkvi, dok s druge strane, crnogorski zvaničnici upućuju čestitke rukovodstvu „lažne države Kosovo“.

Mandić ističe da je to jedna vrsta provokacije i izdaja izbornog programa koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koja je pobedila na parlamentarnim izborima prošle godine.

„Uzeti glasove i dobiti poverenje srpskih glasača i pravoslavne većine, a posle toga voditi drugu politiku, nije korektno. Svakom političaru treba da je njegov narod važniji, od svake ambadsade u koje se, očigledno, ide po mišljenja i direktive“, zaključio je Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar