U trendu

Hrvatska: Dolazak vakcina protiv korone 26. decembra

ZAGREB – Dolazak vakcina protiv Kovid-19 u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a kampanja vakcinacije je predviđena za 27, 28, i 29. decembar, izjavio je danas direktor Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić.

Nakon toga potrebno je sprovesti proveru kvaliteta, rekao je Tomić i istakao da HALMED nakon toga još mora sa da saglasnost, preneo je hrvatski portal Index.

Tomić je izjavu dao posle redovnog sastanka koji je predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković održao sa predstavnicima Štaba civilne zaštite Hrvatske, ljudima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED).

„Kampanja je predviđena 27, 28, i 29. decembra. To zavisi od vladine nacionalne strategije vakcinacije. Prve doze doći će u manjim količinama, to će biti inicijalne količine“, rekao je Tomić.

On je objasnio da nakon odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA) sledi odobrenje Evropske komisije koje će važiti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK biće objavljene i sve detaljne informacije o leku.

Najpre će biti objavljene na engleskom jeziku, a u sredu se očekuje i na jezicima svih članica EU.

Sadržavaće uputstva za pacijenta, sažetak opisa sastava leka za zdravstvene radnike te završni izveštaj o oceni leka, rekao je Tomić.

„To će biti dostupno i u bazi lekova kao i na linku EK i sadržavaće sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobicajeno, prati svaki lek“, rekao je on.

Nakon početka primene vakcina za primanje prijava o eventualnim nuspojavama u Hrvatskoj biće zaduženi HALMED i HZJZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.