U trendu

Hrvatska najavljuje slanje protestne note Srbiji

ZAGREB, 28. siječnja 2021. (Hina) – Hrvatska je danas zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srpske delegacije u poseti Hrvatskoj nazvao Knin „srpskim i okupiranim“ i poželeo da se nad njim ponovno vijori srpska zastava.

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, bio je u delegaciji predvođenoj državnim sekretarom u srpskom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koja je u sredu obilazila srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji povodom srpskog verskog praznika Svetog Save, javlja Hina.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je, kako navodi Hina, snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa „srpske okupirane teritorije“.

„Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živela Srbija odavde“, kaže Stojković u pomenutom video, javlja Hina.

„Oni slave ovde ‘Oluju’ takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina…“, rekao je i usmeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: „Ono na vrhu je njihova zastava, daće Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin“.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova najoštrije je osudilo taj „skandalozan čin i slanje poruka kojima se na najgrublji način vređa Republika Hrvatska i propagiraju poražene velikosrpske ideje“.

„Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila deo službene delegacije iz Republike Srbije, za šta očekujemo službeno izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje“, navodi se u saopštenju koje je prenela Hina.

Iz Zagreba najavljuju da će Hrvatska poslati protestnu notu Srbiji i kažu da hrvatska policija sprovodi istragu u vezi sa tim incidentom, dodaje Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.