U trendu

Hrvatska obeležava Dan vukovarske žrte

VUKOVAR – Hrvatska danas obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara, koji će od naredne godine biti državni praznik i neradan dan.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara, 28. godina posle, Hrvatska obeležava kao dan „pada“ tog grada, dok se u Srbji taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara.

Borbe za Vukovar pripadika tadašnje Jugoslovenske narodne armije i Zbora narodne garde, koju je osnovao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, trajale su gotovo tri meseca i u njima je, prema nekim podacima, poginulo 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500.

Hrvatska strana tvrdi da tačan broj poginulih i nestalih tokom tih borbi nikada nije utvrđen, a da se procenjuje da je ubijeno više od 4.000 hrvatskih branitelja i civila, dok ih je navodno 7.000 odvedeno u srpske logore.

Centralna komemmoracija biće održana u vukovarskoj bolnici, a odatle će kao i svake godine u tradicionalnoj Koloni sećanja, dugoj pet i po kilometara, biti održan mimohod do Memorijalnog groblja.

U Koloni sećanja biće predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Program obeležvanja se održava pod nazivom „Vukovar – mesto posebnog pijeteta“.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara biće, osim u Vuovaru, obeležen i u drugim gradovima Hrvatske.

U večernjim satima niz Dunav će u Vukovaru biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona.

Odluka hrvatske vlade da ovaj dan od naredne godine obeležava kao državni praznik i neradan dan, podelila je Hrvate, a Bojan Glavašević, sin poginulog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, komentarisao je tu odluku, rekavši da se u tom gradu više nikada neće moći misliti kao u nekom drugom hrvatskom gradu i da će se u njemu živeti i poslovati kao u mauzoleju.

Glavašević je tim povodom na svom tviter nalogu napisao:

„Mauzolej je mesto za mrtve, za žive u mauzoleju nema mesta. Pretvaranjem Vukovara u mauzolej, krade mu se pravo na život, na budućnost i na sreću. Jer kada svi živi odu, ko će ostati da gradi budućnost, da bude srećan? Ko će ostati da se seća žrtve?“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar