Hrvatski MUP odbacio optužbe o nasilju nad migrantima

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je danas nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je britanski list „Gardijan“, pozivajući se na Danski savet za izbjeglice (DRC), objavio da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali avganistansku državljanku nakon prelaska granice.

Britanski list je preneo izveštaj DRC o incidentu koji se navodno dogodio 15. februara, na hrvatskoj teritoriji u blizini Velike Kladuše.

U izveštaju se navodi da je hrvatska policija u dva navrata seksualno i fizički zlostavljala avganistansku državljanku uz pretnju nožem.

MUP je saopštio da je „apsolutno zgrožen“ ovakvim navodima i da se opisano ponašanje stavlja na teret hrvatskom policajcu, prenosi hrvatska agencija Hina.

Navodi se i da „Gardijan“ sad „već uobičajeno, bez ijednog dokaza“ hrvatsku policiju „uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu grupu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata“.

Kažu da su, kao i u svim prethodnim prijavama u kojima se hrvatska policija optužuje za nasilno postupanje prema migrantima, odmah pokrenuli provere takvih tvrdnji, i da na osnovu preliminarnih provera, 15. februara, na pomenutom području nije bilo postupanja prema osobama ženskog pola iz populacije nezakonitih migranata.

Poručuju da će temeljno istražiti ovaj slučaj, uključujući i provere u policijskoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

Britanski „Gardijan“ je ranije danas preneo da je jedan hrvatski granični policajac navodno seksualno zlostavljao ženu iz Avganistana nakon otkrića grupe migranata na granici sa Bosnom.

Prema izveštaju u koji je britanski list imao uvid, pogranični policajac je pretio migrantkinji nožem i navodno je primorao da se skine gola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.