U trendu

Huti dozvolili dolazak UN pomoći na aerodrom u Sani

SANA – Pobunjenici u Jemenu koje podržava Iran saopštili su danas da privremeno dozvoljavaju da avioni Ujedinjenih nacija sa humanitarnom pomoći slete na aerodrom u glavnom gradu Sani, nakon jednonedeljnog prekida letova ka severnoj teritoriji.

Huti koji kontrolišu glavni grad Sanu i veći deo severnog dela Jemena, zabranili su sletanje aviona UN-ovim i drugim humanitarnim letovima na aerodrom usred teških vazdušnih udara koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na prestonicu i prekograničnih napada Huta raketama i dronovima na kraljevstvo, prenosi agencija AP.

Aerodrom u Sani „je spreman da dozvoli letove“ UN i drugih međunarodnih humanitarnih organizacija, saopštili su Huti.

Izaslanik UN u Jemenu Hans Grundberg osudio je najnoviji talas borbi u Jemenu, posebno nastavak ofanzive Huta na grad Marib koji drži vlada.

„Eskalacija poslednjih nedelja među najgorim koje smo videli u Jemenu godinama i opasnost po živote civila je sve veća“, upozorio je on.
Grundberg je takode izrazio zabrinutost zbog smrtonosnih vazdušnih napada koalicije na Sanu i napada Huta na Saudijsku Arabiju i pozvao je zaraćene strane da se angažuju u naporima UN za deeskalaciju nasilja, rešavanje hitnih humanitarnih potreba i pokretanje političkog procesa za okončanje sukoba.

Tokom proteklih godina ovaj rat je izazvao najgoru humanitarnu krizu na svetu.

Koalicija se bori da vrati na vlast međunarodno priznatu vladu Jemena i održava vazdušnu, kopnenu i pomorsku blokadu Sane i severa.

Jemenski rat je izbio 2014. godine, kada su Huti zauzeli Sanu i naterali vladu u egzil u Saudijsku Arabiju, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.