U trendu

Huti izazvali požar u naftnom postrojenju u SArabiji

RIJAD – Rezervoar za gorivo u naftnom postrojenju u Saudijskoj Arabiji zapalio se nakon što ga je pogodio projektil jemenskih pobunjenika Hutija, a u napadu nije bilo žrtava, saopštili su danas saudijski zvaničnici.

Napad na Džizan na jugozapadu Saudijske Arabije u blizini granice s Jemenom dogodio se na šestu godišnjicu ulaska kraljevine u višegodišnji građanski rat u Jemenu, navodi AP.

Prema Rojtersu, Huti, koje podržava Iran, saopštili su da su napali saudijske energetske i vojne lokacije sa 18 naoružanih bespilotnih letelica.

Vojni portparol Hutija Jahja Sarea izjavio je da je grupa gađala objekte državnog naftnog giganta Saudi Aramko u Ras al-Tanuri, Rabigu, Janbuu i Džazanu. Rekao je da su takođe gađali vojnu bazu kralja Abdelaziza u Damamu i vojne lokacije u Nadžranu i Asiru.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je kasno sinoć da je presrela nekoliko bespilotnih letelica usmerenih na Saudijsku Arabiju. Napadi su usledili nekoliko dana nakon što je Rijad predstavio mirovnu inicijativu koja uključuje primirje u Jemenu i Hutijima ponudio sporazum o prekidu vatre.

Saudijsko ministarstvo energetike saopštilo je da takvi napadi na vitalne instalacije ugrožavaju stabilnost globalnog snabdevanja energijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar