U trendu

I austrijska opozicija protiv širenja Šengena

BEČ – U Austriji nije samo vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) protiv širenja Šengenskog sporazuma na nove članice Bugarsku, Hrvatsku i Rumuniju, već taj stav zastupa i opozicija.

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), stranke koja vodi već duže vreme u istraživanjima javnog mnjenja, Pamela Rendi Vagner je, u intervjuu telviziji ATV, ocenila da nije trenutak za širenje šengenskog prostora.

„Kada pogledmao poslednje mesece u Austriji iregularna migracija je ekstremno porasla. Zaštita spoljne granice EU ne funkcioniše, kao ni kontrole“; objasnila je Rendi-Vagner.

Ona je istakla da „definitivno nije dobar trenutak za širenje Šengena“.
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner, član OVP, je prethodno u više navrata rekao da će se usprotiviti širenju Šengena.

On je kazao da Šengen ne funkcioniše, pa ne može ni da se širi na nove članice.

Međutim, austrijski kancelar Karl Nehamer je, tokom posete Zagrebu, obećao podršku Hrvatskoj za prijem u Šengenski prostor, ali ujedno rekao da Beč neće podržati prijem Bugarske i Rumunije.

Evropska komisija predložila je proširenje Šengenskog prostora na Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, a Austrija, kako je kazao Karner, odbacuje takav predlog, a Nehamer traži da se odlučuje o svakoj zemlji pojedinačno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.