U trendu

I dalje pucnji u Alma Ati, uhapšeno skoro 4.000 ljudi

NURSULTAN – Pojedinačni pucnji čuju se u najvećem gradu Kazahstana Alma Ati, poprištu žestokih sukoba demonstranata i policije tokom protesta zbog skoka cene goriva protekle nedelje, javlja kazahstanski portal „Snaga“, pozivajući se na izjave očevidaca.

Portal dodaje da su se na Novom trgu dogodile eksplozije.

Kako se navodi u izveštaju, pucnji se čuju na Zlatnom Trgu i Trgu Republike, a ulicama patroliraju oklopna policijaska vozila, prenosi RIA Novosti.

Kazahstanski Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do sada uhapšeno 3.811 učesnika protesta širom Kazahstana.

Prema podacima Ministarstva, tokom demonstracija je poginulo 26 osoba, a 26 ih je povređeno.
Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je danas u obraćanju naciji da je izdao naređenje da se otvara vatra na teroriste bez upozorenja.

Naveo je da su vlasti prihvatile sve zahteve demonstranata koji su izneti na miran način i da je u razgovorima sa mirnim demonstrantima nađen kompromis i rešenja za goruće socijalno-ekonomske probleme, ali da vlada ne namerava da pregovara sa teroristima.

Naglasio je da će snage bezbednosti završiti operaciju „do kraja“, a prema njegovim rečima, „ko se ne preda, biće uništen“.

Protesti u Kazahstanu najpre su izbili 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Alma Atu i prerasli su u masovne nerede i pljačke.

U Kazahstanu je proglašeno vanredno stanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.