U trendu

I guverner Arizone posetiće Tajvan

TAJPEJ – Guverner američke savezne države Arizone Dag Dusi stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštilo je tajvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Republikanac Dusi biće još jedan od američkih zvaničnika koji ovog meseca posećuju Tajvan, prkoseći pritiscima Kine da se takve posete ne događaju, prenosi Rojters.

Nensi Pelosi, predsedavajuća donjeg doma američkog Kongresa posetila je 2. i 3. avgusta Tajvan i izazvala brojne kritike i negodovanje zvaničnog Pekinga.

Pelosi, najviše rangirana američka zvaničnica koja je u poslednjih 25 godina posetila Tajvan, sastala sa tokom boravka na ostrvu sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Tokom posete je poručila da je njena delegacija došla da „nedvosmisleno i jasno stavi do znanja da SAD neće napustiti ostrvo“.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputila je oštre kritike zbog posete Nensi Pelosi i već 4. avgusta započela vojne manevre u blizini ostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar