U trendu

I Iran i SAD pozivaju na kompomis oko nuklearnog sporazuma

TEHERAN – Iran i Sjedinjene države održali su danas indirektne pregovore u Beču u poslednjem pokušaju da se ponovo uspostavi nuklearni sporazum iz 2015, javili su iranski državni mediji u danu kada malo ko očekuje iskorak u razgovorima.

„Svaka strana poziva drugu na kompromis, dok nuklearni program Teherana napreduje“, prenosi Rojters, pozivajući se na jednog iranskog i jednog evropskog zvaničnika.

Evropska komisija saopštila je da Teheran i Vašington treba da učine sve što mogu da spasu nuklearni sporazum.

„Došlo je vreme za još jedan i to poslednji napor“, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano, objašnjavajući da je EU kao koordinator razgovora prošlog meseca predložila novi nacrt teksta jer je prostor za dodatni manevarski prostor iscrpljen.

Teheran je u junu odustao od zahteva za uklanjanje svoje Revolucionarne garde sa liste sankcija Vašingtona, ali sada ima sugestije u smislu njihovog postepenog ukidanja, rekao je danas visoki iranski zvaničnik.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi naveo je takođe danas da su pregovori „u dobroj meri završeni u ovom trenutku“.

Glavni iranski nuklearni pregovarac Ali Bageri Kani pozvao je Belu kuću na kompromis, rekavši da Sjedinjene Države treba da „pokažu zrelost i da se ponašaju odgovorno“.

Rojters navodi da su pregovori prekinuti uglavnom zbog zahteva Teherana da Vašington skine Revolucionarnu gardu sa američke liste Stranih terorističkih organizacija (FTO), što su SAD odbile da urade.

Dodaje se da Teheran takođe insistira da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od tvrdnji poput onih da Iran nije uspeo u potpunosti da objasni tragove uranijuma na neprijavljenim lokacijama.

Navodi se da pošto Iran odbija da vodi direktne pregovore sa Sjedinjenim Državama, Enrike Mora iz EU prinuđen je da balansira između Bagherija Kanija i specijalnog izaslanika SAD za Iran Roba Malija.

Rojters podseća da je malo ostalo od sporazuma iz 2015. između Irana i Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije i Kine, kojim su Teheranu ukinute sankcije u zamenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar