U trendu

I Kanada povlači porodice svojih diplomata iz Ukrajine

OTAVA – Kanada je danas saopštila da privremeno povlači porodice svojih diplomata iz Ukrajine zbog gomilanja ruskih trupa duž granice sa ovom istočnoevropskom zemljom.

Američki stejt department potvrdio je u nedelju da je naređeno da članovi porodica diplomata napuste Ukrajinu, uz obrazloženje da bi vojna akcija Rusije mogla da se dogodi u bilo kom trenutku, prenosi Rojters.

„Zbog tekućeg jačanja ruskog vojnog prisustva duž granice s Ukrajinom i destabilizujućih aktivnosti Moskve u Ukrajini i oko nje, odlučili smo da privremeno povučemo decu osoblja kanadske ambasade mlađu od 18 godina i članove porodica koji su u njihovoj pratnji“, navodi se u saopštenju kanadskog ministarstva spoljnih poslova bez dodatnih detalja.

Kanada, koja je zauzela odlučan stav prema Moskvi nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, saopštila je prošle nedelje da će Ukrajini ponuditi zajam do 120 miliona kanadskih dolara (95 miliona dolara).

U međuvremenu je i ministarstvo spoljnih poslova Švedske saopštilo da se zbog bezbednosne situacije savetuje zabrana svih putovanja u Ukrajinu koja nisu neophodna, kao i na poluostrvo Krim, u regione Donjecka i Luganska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar