U trendu

I ovog četvrtka litije širom CG, Amfilohije u Pljevljima

PODGORICA – Protestne šetnje zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti su i sinoć organizovane širom Crne Gore.

Litiju je u Pljevljima predvodio mitropolit Amfilohije koji je rekao „da su ove naše mirne i spokojne litije čudo Božje koje ukrašava Crnu Goru i Evropu“, kao i da će one dugo trajati, jer su to litije „Božje ljubavi, dobrote i mudrosti koje prizivaju na pravdu sve koji u nepravdi žive i donose ovakve nepravedne i lažne zakone“.

Kako je sinoć objavljeno na sajtu Mitropolije Crnogorsko primorske, Amfilohije se pre toga sreo sa građanima koji su krenuli iz Dobrilovine na litiju u Mojkovcu. On ih je sreo u Kaludri i tom prilikom im je rekao da ih niko nije danas podstakao da hodaju po ovom snegu, nego je „narod dirnut u živac, u njegovo biće“.

„Mnogo šta je narod pretrpeo, naročito od 1945. godine, i na kraju su očigledno pukla trpila i što je najvažnije narod je prestao da se plaši“, kazao je Amfilohije.

On je rekao i da je premijer Duško Marković razboritiji od predsednika Mila Đukanovića za koga je rekao da ima još vremena da se pokaje, i poručio da se ne može protiv Boga ratovati.

U Podgorici je litija pošla od hrama Hristovog vaskrsenja a predvodio je episkop zahumsko-hercegovački Dimitrij, prenele su sinoć Vijesti.

Hiljade Nikšićana i ovog četvrtka prisustvovalo je molebanu u hramu Svetog Vasilija, a zatim su prošli ustaljenom maršrutom go gradskog Trga.

I u Beranama je održana litija, a u Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a besedu je održao iguman manastira Zagrađe Lazar. Nakon molebana gradskim ulicama prošla je litija, koju su predvodili igumani manastira Zagrađe i Pivskog manastira, Lazar i Jeftimije.

Nekoliko hiljada Barana i sinoć je učestvovalo u Krsnom hodu, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Litija je održana i u Herceg Novom, navode Vijesti.

Od Božića se protestne šetnje organizuju dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.