U trendu

IAEA: Grosi putuje u Iran u vezi sa istragom oko obogaćivanja uranijuma

BEČ – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da će njen šef Rafael Grosi otputovati u Iran na sastanke na visokom nivou, u želji da stimuliše Teheran da sarađuje u istrazi o proizvedenom uranijumu pronađenom na neprijavljenim lokacijama.

Iransko ometanje dugogodišnje istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju o tragovima uranijuma otkrivenim na tri neprijavljena mesta podstaklo je upravni odbor IAEA da na poslednjem tromesečnom sastanku u novembru donese rezoluciju kojom se Iranu nalaže da hitno sarađuje sa istražiteljima, preneo je Rojters.

Ta saradnja nije ostvarena i Grosi se nada da će sastanak sa Raisijem pomoći da se izgladi situacija, kažu diplomate.

Sledeći tromesečni sastanak odbora počinje u ponedeljak, a generalni direktor Rafael Grosi otputovaće u Teheran na sastanke na visokom nivou, saopštila je IAEA, potvrđujući posetu koju je prvi najavio Iran.

IAEA je zamerila je Teheranu što ga nije unapred obavestila o napravljenim suštinskim promenama poput naprednih centrifuga koje obogaćuju uranijum do 60 odsto čistoće u fabrici u Fordou, ukopanoj u planini.

Biće zatraženo i objašnjenje Irana o tome kako je proizveo malu količinu uranijuma obogaćenog do 83,7 odsto, što je možda i bilo slučajno, ali je pomenuti nivo relativno veliki, budući da je 90 odsto čistoće potrebno za proizvodnju naoružanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar