U trendu

IAEA: Moguće je da S. Koreja radi na odvajanju plutonijuma

BEČ – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je uočila da u Severnoj Koreji postoje indicije o potencijalnom delovanju na odvajanju plutonijuma od reaktorskog goriva, što može biti iskorišćeno kao nuklearno oružje, izjavio je danas generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

U kvartalnom izveštaju podnetom Odboru guvernera IAEA, koji okuplja 35 zemalja, Grosi je naveo da je para nastavila da izlazi iz postrojenja koje služi kao laboratorija za preradu u Pjongjangu otkako je on podneo poslednji izveštaj.

„Parno postrojenje koje je pripada Radiohemijskoj laboratoriji nastavilo je sa radom od mog poslednjeg izveštaja Odboru u martu“, navodi se u tekstu njegovog govora.

Rečeno je i da u protekla tri meseca nije bilo indicija aktivnosti u glavnom severnokorejskom reaktoru Jongbion, snage pet megavata, za koji se veruje da je proizvodio plutonijum za oružje.

IAEA je ranije saopštila da je taj reaktor verovatno zatvoren od decembra 2018. godine.

Grosi je, međutim, dodao da postoje „indicije o aktivnostima“ u objektu koji se nalazi neposredno izvan Pjongjanga, poznatom kao Kangson, koji je, kako navodi Rojters, privukao pažnju kao potencijalno mesto za obogaćivanje uranijuma.

IAEA nema pristup Severnoj Koreji otkako je zvanični Pjongjang 2009. godine proterao inspektore IAEA.

Severna Koreja je zatim nastavila sa svojim programom razvoja nuklearnog naoružanja i sa nuklearnim ispitivanjima. Poslednju nuklearnu probu Severna Koreja izvršila je 2017. godine.

IAEA sa sedistem u Beču sada prati severnokorejske aktivnosti u glavnom nuklearnom kompleksu u Jongbionu i to pretežno koristeći satelitske snimke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.