U trendu

ICMP: Identifikacija žrtava može da potraje decenijama

KIJEV/MOSKVA – Forenzički antropolog Fotis Androniku iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izjavio je da bez značajne pomoći ukrajinskih vlasti i međunarodne zajednice identifikacija žrtava rata u Ukrajini može da potraje decenijama.

„S obzirom na druge slučajeve na kojima sam radio i na osnovu iskustva, rekao bih da će proces identifikacije žrtava u Ukrajini potrajati mnogo, mnogo godina“, izjavio je Androniku za britanski „Independent“.

RUSKE SNAGE snage oborile su u protekla 24 sata tri ukrajinska ratna aviona, osam ukrajinskih bespilotnih letelica, dve rakete HIMARS, tri balističke rakete Točka-U, i eliminisale oko 180 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Lovačka avijacija vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je avione ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Su-24 i MiG-29 u oblastima u blizini naselja Rozovka i Dmitrov u Donjeckoj Narodnoj Republici. U rejonu naselja Tjaginka u Hersonskoj oblasti oboren je i ukrajinski avion Su-25“, rekao je Konašenkov i potvrdio da su tokom proteklog dana ruske snage nanele štetu ukrajinskom ljudstvu i opremi u oblasti Kupjanska i eliminisali više od „60 neprijateljskih vojnika“, prenosi TAŠ.

UKRAJINSKE SNAGE digle su u vazduh branu na akumulaciji Severni Stavok u Artjomovsku, saopštila je danas privatna vojna kompanija Vagner.

U saopštenju se naglašava da su „ukrajinske snage raznele branu“, a Jan Gagin, savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je za TAŠ da pristižu izveštaji o poplavljenim privatnim kućama i podrumima.

Artjomovsk se nalazi 55 kilometara severoistočno od Donjecka i važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojne grupacije u Donbasu.

KANCELARIJA generalnog tužioca Ukrajine saopštila je danas da je tokom ruskih napada na tu zemlju ubijeno najmanje 461 dete, a ranjeno 927.

Takođe, 349 dece se vodi kao nestalo, dodala je kancelarija citirajući državnu policiju, preneo je „Kijev independent“.

UKRAJINSKE ORUŽANE snage ispalile su večeras, u razmahu od 10 minuta, deset granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštila je misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine.

Na Telegram kanalu misije DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine navedeno je da su ukrajinske snage večeras izvršile udare na gradove Kujbiševski i Kirovski u periodu od 17.55 do 18.05, a ranije su ispalile 20 raketa iz višecevnih raketnih bacača na Donjecko-Petrovski okrug, prenosi TAŠ.

U AUTORSKOM ČLANKU za časopis Nacionalna odbrana zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je da su na Zapadu svesni da Rusija može da se brani i ne žure da uđu u otvorenu konfrontaciju.

„Nuklearni potencijal koji Rusija poseduje je najjači faktor odvraćanja za najusijanije glave u vrhu NATO. Imamo dovoljno oružja, uključujući napredno i visoko precizno naoružanje. Oni koji podstiču ukrajinske neonaciste još uvek imaju dovoljno zdravog razuma i svesni su zbog čega ne žure da otvoreno uđu u vojnu konfrontaciju“, ukazao je Medvedev, prenosi TAŠ.

RUSKI AMBASADOR u SAD Anatolij Antonov nazvao je najnovije američke sankcije „nepromišljenim“.

„Naučili smo da živimo pod ekonomskim i političkim pritiskom. Prethodna iskustva su pokazala da sankcije u većoj meri štete svetskom tržištu, pogoršavaju položaj običnih građana u državama koje uvode ili podržavaju nepromišljene sankcije“, rekao je Antonov, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.