U trendu

IFIMES: Pojedine strukture hoće da destabilizuju Srbiju

LJUBLJANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicijativom o „malom Šengenu“ uvodi novu praksu u regionalne odnose, ali postoje oni koji bi želeli tu ideju da diskredituju, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) naslovljenoj „Zapadni Balkan 2019: Balkanska inicijativa za 21. vek“.

„Pojedine obaveštajne i kriminalne strukture iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova, bliske vlastima, kao i određeni delovi međunarodne zajednice, i sa Istoka, i sa Zapada, učiniće sve da zaustave uspostavljanje „malog Šengena“ kao i da izazovu nestabilnost, pre svega u Srbiji, i na taj način pokušaju na nelegalan način da promene vlast u toj zemlji“, ocenjuje se u analizi IFIMES-a.

Institut navodi da se preko jednog dela medija u Srbiji, „upumpavaju“ značajna sredstva da bi se kreirale nove afere i tako pokazalo da Srbija nije stabilna i bezbedna zemlja, a ona je, kako ističe IFIMES, u stvari pouzdan partner EU i SAD.

Režimima u Podgorici i Prištini, koje simbolizuju Milo Đukanović i Hašim Tači, odgovara zaoštravanje odnosa i konflikt, a ne saradnja, jer su zaoštravanje i konfrontacija u regionu njihovo prirodno stanje koje ih održava na vlasti, navodi se u studiji instituta iz Ljubljane.

Napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog vizionarske inicijative o „malom Šengenu“, koja je važna za ceo region, izazivaju ozbiljnu zabrinutost, jer su, kako navodi IFIMES, obezbeđene znatne količine novca i medijska „plaćenička“ mreža, koja je usmerena na diskreditovanje inicijative.

Institut navodi da analitičari smatraju, da bi jedan od prvih poteza u navedenoj inicijativi trebalo da bude ukidanje viza između BiH i Kosova, što bi na simboličnom nivou bio snažan impuls implementaciji navedene inicijative i relaksaciji odnosa u regionu.

Poseta Vučića Francuskoj i sastanak sa predsednikom Emanuelom Makronom 12. novembra predstavlja važan događaj, ne samo za Srbiju, nego i za region zapadnog Balkana, navodi se u analizi IFIMES-a.

Podsećajući da je u razgovoru sa Makronom, Vučić predstavio inicijativu „malog Šengena“ i za nju dobio podršku, kao i da je sa šefom francuske države razgovarao i o odlaganju dodele datuma za početak pregovora sa EU, Skoplju i Tirani, IFIMES navodi da pojedini analiticari smatraju da Vučić takvim potezima uvodi novu praksu u regionalne i međunarodne odnose.

Ta nova praksa se, prema mišljenju analitičara, ogleda u tome da se na susretima sa visokim zvanicnicima drugih država Vučić, pored zastupanja za interese Srbije, zalaže i za druge države regiona uz njihovo odobrenje, u ovom slučaju prvenstveno za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Ukoliko se takav model ponašanja u regionalnim i međunarodnim odnosima uspostavi kao pozitivna praksa, može predstavljati podsticaj i za druge lidere u regionu, da se isto ili slično ponašaju u regionalnim i međunarodnim odnosima, dodaje se u analizi Instituta iz Ljubljane.

IFIMES podseća da su u Ohridu 10. novembra Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, ponovno, po drugi put, održali sastanak i razgovarali o konkretizaciji inicijative.

Crna Gora je na sastanak poslala ministarku ekonomije Dragicu Sekulić, što je, prema oceni IFIMES-a, apsolutno neprimereno, jer se radilo o sastanku šefova država i vlada.

Crna Gora je pravdala svoje odbijanje inicijative time što je otvorila 32 poglavlja u pregovorima sa EU i što je već postala članica NATO i što je daleko odmakla od svih ostalih država u približavanju EU.

„To je delimično tačno i reč je samo o nominalnim pokazateljima, jer je Crna Gora možda najudaljenija od članstva u EU zbog svoje unutrašnje političke situacije, koja može izazvati nestabilnost, eskalirajući čak do te mere da ugrozi i regionalni mir“, dodaje se u tekstu IFIMES-a.
Institut iz Ljubljane ocenjuje da inicijativa „malog Šengena“ predstavlja svojevrsnu „beneluksizaciju“ regiona po uzoru na tri zemlje Beneluksa – Belgiju, Holandiju i Luksemburg, koje su u Londonu 1944. godine potpisale Dogovor o osnivanju carinske unije Beneluksa, a koji je sproveden 1947.godine.

Saradnja u regionu relaksiraće političke odnose i otvoriti put da se ubrzano rešavaju otvorena pitanja, dodaje IFIMES.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.