U trendu

Ilegalni rad u inostranstvu podriva plate u Austriji

BEČ – Broj ilegalnih radnika u inostranstvu, pre svega iz Slovenije, rekordno raste i dovodi do damping cena u građevinarstvu u Austriji.

Prema pisanju dnevnika „Kronen cajtung“ radnici iz Bosne i Srbije podrivaju plate u Austriji za više od 10 odsto i time nanose štetu austrijskoj privredi.

Samo u prvoj polovini ove godine zabeležen je rekordan broj upućivanja radnika iz inostranstva na rad u Austriju kao nikada do sada, istqkao je šef ogranka sindikata za građevinarstvo Jozef Muhič.

On smatra da će ove godine biti upućeno na rad više od 20.000 radnika samo u građevinarstvu, što je mnogo više nego u godinama pre pandemije.

„Suočeni smo sa nizom neserioznih mahinacija i prevara, koje potiču iz drugih zemalja EU“, naglasio je Muhič.

On je ukazao da 35 odsto svih upućivanja na rad u Austriju u građevinarstvu dolazi iz Slovenije, ali 73 odsto radnika iz Slovenije dolazi sa Zapadnog Balkana, posebno Bosne i Srbije.

„Ti radnici rade za mnogo manje pare. To je skandal i takvo delovanje je suprotno pravilima o upućivanju na rad EU „, naglasio je Muhič.

Ministar finansija Austrije Magnus Bruner je najavio pojačanu borbu protiv damping cena u građevinarstvu, transportu i otpremanju paketa, kao i trgovini prehrambenim proizvodima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.