U trendu

Ima li narod Crne Gore razlog da se raduje promeni vlasti

PODGORICA – Godinu dana od odlaska s vlasti DPS Mila Đukanovića nakon 30 godina vlasti, predstavnici stranaka parlamentarne većine različito tumače postignute rezultate i dok jedni smatraju da narod nema razlog za slavlje, drugi, pak, smatraju da razloga ima.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je istakao da za godinu dana nije demontiran i uništen, kako je naveo, „zločinački režim Mila Đukanovića, koji je decenijama terorisao narod“.

„Umesto da se odavno na optuženičkoj klupi ili iza rešetaka nalaze Milo Đukanović i ostali iz njegovog okruženja koji su uništavali i pljačkali Crnu Goru trideset godina, mi danas gledamo kako su ti likovi osilili i kako prete građanskim ratom“, rekao je Vučurović za podgorički Dan.

To je, naveo je, slika Crne Gore godinu dana nakon izbora, a i dalje traje kohabitacija sa tim i takvim Đukanovićem, i dalje su u tužilaštvu i sudstvu osobe koje pripadaju njegovoj „hobotnici“.

Istakao je da će tako biti sve dok se vlast ne obračuna sa, kako je naveo, „političko-kriminalnom organizacijom DPS-a“.

„Bez obračuna sa ideologijom ustaše Sekule Drljevića nema slobodne Crne Gore. Da je DF bio u poziciji da odlučuje, sigurno je da ovi likovi, poput Đukanovića, Veljovića i slični, ne bi imali mogućnost da ponovo rovare po ovoj državi, a Crna Gora bi danas bila na putu vladavine prava i ekonomskog prosperiteta“, rekao je Vučurović.

Iz Građanskog pokera URA Dritana Abazovića poručili su da je na današnji dan pre godinu dana ostvaren „višedecenijski san mnogih generacija – smijenjen je režim DPS-a“.

Poručili su da će ovaj datum pamtiti istorija i da će on biti prekretnica u razvoju Crne Gore kao demokratske, savremene i evropske države.

„Moramo biti ponosni što je naša generacija donela demokratiju u zemlju, što je po prvi put na izborima došlo do smene vlasti u istoriji naše države. Veliki datum i veliki povod za obeležavanje“, saopšteno je iz URA.

Smatraju da bi pravda konačno mogla da profunkcioniše u punom obimu, a preduslov jeste da se reformiše i oslobodi tužilaštvo.

„Zato pozivamo kolege iz Skupštine da izaberemo Tužilački savet što pre kako bi mogli da omogućimo distribuciju pravde“, naveli su u saopštenju.

Potpredsenica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak smatra da se ona pozitivna energija, energija promjena i ona ogromna nada u dolazak pravde i bolje budućnosti, pretvorila u istorijsku potrošenu šansu, tako da na žalost nema puno razloga za slavlje.

„Izneverena su očekivanja građana, jer nije došlo do revizije prošlosti, oslobađanja institucija, preispitivanja porekla imovine, odgovornosti, nema reformi, sve stagnira, evropske integracije gotovo su stopirane, kaže Bošnjak.

„Vlada neozbiljna, uglavnom neznavena, umišljena, autistična, nedosledna, korumpirani funkcioneri poraženog režima još uvek na značajnim pozicijama, podele po nacionalnim i verskim šavovima nikad izraženije, tenzije u društvu na ivici pucanja, prete nam građanski nemiri, socijalna i ekonomska slika porazna, zdravstvena situacija vrlo ozbiljna“, ocenila je Bošnjak za podgorički portal IN4S.

Sve to, naglašava ona, stvara atmosferu nezadovoljstva, apatije, strepnje i očaja.

Prema njenim rečima, to sve doprinosi konsolidaciji poraženog režima i kriminogenih struktura.

Ako se kao većina što pre ne urazumimo i ne otreznimo, te spustimo na zemlju ovu odnarođenu vladu sa konstruktivnom greškom u samim temeljima, svi ćemo „platiti visoku cenu“ i građani i mi kao njihovi predtsavnici“, rekla je Bošnjak, uz apel na jedinstvo i razum vladajuće većine.

Demokrate, kao i URA, misle da vlada radi dobro s obzirom na probleme nasleđa.

Opširno navodeći uspehe aktuele vlade, iz Demokratske Crne Gore poručuju da su za pohvalu pojedinci koji su napravili velike uštede u ekonomiji Crne Gore, posebno kada je reč o autoputu, projektu koji je iznedrio brojne afere.

„Nasledili smo sijaset problema koje je bivša vlast produbljivala tri decenije, a onda i na njihove razne mehanizme spoticanja, usporavanja i osporavanja naših planova da stvari dovedemo na adekvatan nivo“, navode Demokrate.

I oni su mišljenja da građani danas imaju razlog da proslave pobedu koju su ostvarili na prošlogodisnjim parlamentarnim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.