U trendu

Imam Amir Mahić pozvan na saslušanje u MUP RS

SARAJEVO – Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac, Amir Mahić, koji je u svom obraćanju uvredio pravoslavne vernike, a nakon čega se i izvinio, pozvan je na saslušanje u Odeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo istragu protiv njega nakon što se na društvenim mrežama proširio video snimak njegove hudbe na dan proslave Svetog Save, kome je pripisao „fašizam“, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) „sektaštvo“.

Njegov govor pod lupom je i prijedorske policije i Tužilaštva, dok je Islamska zajednica u BiH najavila disciplinski postupak.

Policijska uprava iz Prijedora uputila je poziv imamu džamije u Kozarcu, Mahiću, da u svojstvu osumnjičenog dođe na saslušanje u policijsku stanicu u utorak, 7. februara, i to u Ođeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina, prenosi Klix.ba.

Razlog poziva iz MUP-a je, kako navode, ispitivanje u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično đelo „javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“ iz člana 359. stava 1 KZ RS.

Za ovo krivično delo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, prenosi Klix.ba.

Islamska zajednica u BiH odbacila je u petak sve insinuacije, kojima se slučaj imama Mahića, kako tvrde, želi predstaviti kao deo „planskog delovanja, kako verskog tako i političkog rukovodstva bošnjačkog naroda“.

Reč je, kažu, isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi, saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajedice u BiH.

Rijaset u saopštenju potvrđuje da je imam Amir Mahić izrekao nekoliko, kako kažu, neprimerenih rečenica o Svetom Savi, velikom verskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi.

Navode i da su neposredno po saznanju o tome kontaktirali bihaćko muftijstvo i Medžlis Islamske zajenice Kozarac, od kojih su saznali da je protiv Mahića zatraženo izjašnjenje, što je on i učinio.

Rijaset je u celosti objavio „izjašnjenje“ imama u kome, pored ostalog, kaže da je najmanje što može da uradi da uputi „ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvredljivo je za pravoslavne vernike i njihovu crkvenu zajednicu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar