U trendu

Imam Mahić saslušan u Kozarcu, vernici iz i ispred džamije mu pružili podršku

KOZARAC – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jutros su obavili razgovor s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amirom Mahićem povodom brutalnih uvreda koje je izneo na račun Svetog Save i srpske pravoslavne crkve, 27. januara u obraćanju vernicima u džamiji.

Razgovor je obavljen u Kozarcu, a ne u prostorijama prijedorske policije kako je ranije bilo najavljeno. Za to vreme u i ispred džamije u Kamičanima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac, od jutarnjih sati prisutan je značajan broj imama i vernika, izvestio je Media servis Islamske zajednice u BiH.

Razgovor je obavljen u prisustvu advokata kojeg je za Mahića angažovala Islamska zajednica u BiH i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice Mensura Karadže.

Mahić je tokom službe na Savindan, 27. januara istakao da je Sveti Sava bio „veoma kontraverzna ličnost“, da je to „jedan od činovnika SPC“ i da je „laž da je prosvetitelj“.

„Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih delova sveta, taj čovek? To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta“, rekao je Mahić.

Prema Mahićevim rečima, „začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava“, a dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su „nacionalizam i fašizam“.

Protiv Mahića je pokrenut disciplinski postupak. On se na molitvi prošlog petka izvinio, a episkopi SPC u BiH traže izvinjenje Islamske zajednice BiH i da se ta verska zajednica ogradi od reči imama Mahića.

Sarajevska N1 tv. podseća da je reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein Kavazović posetio u nedelju hafiza Mahića u Kozarcu, koji ga je informisao o ovom slučaju. Kavazović je tom prilikom rekao da je “imam vršio misiju i jasno priznao svoju grešku”.

“To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u verskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju doslednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih takođe očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promovišu i za koje kažu da se zalažu”, kazao je Kavazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.