U trendu

IND: UKR i RUS da postignu primirje radi evakuacije studenata

NJU DELHI – Indija je danas pozvala Ukrajinu i Rusiju da dogovore primirje u gradu Sumi na severoistoku Ukrajine kako bi pomogli u evakuaciji više stotina indijskih studenata koji su tamo zarobljeni zbog pogoršanja sukoba.

Oko 700 indijskih studenata nije moglo da napusti Sumi nakon što su ruske trupe napale Ukrajinu krajem februara, a njihova evakuacija je otežana zbog borbi u toj oblasti, rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči, preneo je Rojters.

„Želimo bezbednu rutu za naše studente“, rekao je Bagči i dodao da Indija razmatra sve opcije.

Više od 7.500 stranih državljana se drži u ukrajinskim gradovima u svojstvu talaca, izjavio je ranije danas načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev.

U gradu Sumi je 576 državljana Indije, 121 kineski državljanin i 100 državljana Gane, kao i 60 Egipćana i 45 Jordanaca“, rekao je Mizincev, preneo je TAS S.

Grupa od oko 1.000 indijskih studenata koji su pobegli iz severoistočnog ukrajinskog Harkova, gde je ove nedelje ubijen jedan indijski student medicine, premeštana je autobusom ka zapadnim granicama zemlje, rekao je Bagči.

Oko 300 indijskih studenata i dalje je ostalo u tom gradu koji je izložen žestokom bombardovanju, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.