U trendu

Index o izjavi Kitarović da je rođena iza Gvozdene zavese

ZAGREB – Hrvatski portal Index ocenio je danas kao netačnu izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, prilikom uručenja nagrade američke Fondacije Fulbrajt, da je bila „devojka rođena sa pogrešne strane Gvozdene zavese“.

Portal je naveo da je ona to nekoliko puta ponovila na nekoliko različitih skupova, i istakao da se Hrvatska u okviru Jugoslavije nalazila neko vreme iza Gvozdene zavese, ali da nije tačno da se Grabar Kitarović rodila iza nje.

Index podseća da se pod tim terminom podrazumeva imaginarna granica koja je delila Evopu na dva dela, kapitalistički Zapad i socijalistički Istok, i da je ona stvarno obuhvatala deo do Trsta, međutim, Jugoslavija se još 1948. godine odvojila od istočnog bloka i postala nezavisna od blokova i kasnije članica Pokreta nesvrstanih.

„Iako je Kolinda i činjenicu da je Jugoslavija bila među nesvrstanim zemljama dovela u vezu s Gvozdenom zavesom, reč je, najblaže rečeno, o površnom naklapanju bez pravog istorijskog uporišta. Kolinda je rođena 20 godina posle, kako je onda mogla biti rođena iza Gvozdene zavese?“, piše Index navodeći da je Grabar Kitarovićeva rođena 1968. godine.

Dodaje i da je ona još u srednjoj školi izvadila vizu i otišla da se školuje u SAD.

„Zanimljivo bi svakako bilo pitati Kolindu kako je uprkos silnim problemima koje je imala kao ‘devojka rođena iza Gvozdene zavese’ uspela 1985. bez ikakvih problema preko te famozne Zavese da ode na srednjoškolsko obrazovanje u Sjedinjene Američke Države“, piše portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.