U trendu

Index o „problematičnim izjavama“ parijarha Irineja

ZAGREB – Hrvatski portal Index povodom srmti patrijarha Irineja, objavio je tekst u kome piše kako je je, nakon izbora za poglavara SPC, patrijarh kako ocenjuju imao niz problematičnih izjava koje su se ticale Hrvatske, koje je kasnije, kažu, korigovao.

Kao sporne patrijarhove izjave portal navodi onu od pre tri godine kada je rekao:

„Gde god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mestima“.

Podsećaju i na patrijarhove reči, da su „braća rimokatolici izazvali najveća stradanja Srba, a da pritom nikad nisu iskazali kajanje niti uputili izvinjenje“.

Navode i da se patrijarh u više navrata bavio Jasenovcem, pa je jednom priikom izjavio i „da je kroz jasenovački logor prošlo 50.000 nevine dece čiji se plač i lelek čuo do Zagreba“.

„Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što nije hteo da ga čuje. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske dece od smrti, to nisu činili naši vekovni susedi Hrvati, koji su jedini u Evropi imali dečje logore“, naveo je portal tadašnje patrijarhove reči.

Osvrnuli su se i na patrijarhov prošlogodišnji dolazak u Donju Gradinu, gde je rekao da je „u Jasenovcu ubijeno preko milion ljudi srpske nacionalnosti i da su neki katolički sveštenici bili rekorderi u zločinima u Jasenovcu“.

Za srpske zločince je, pak, piše Index, patrijarh imao opravdanje pa je čak bio i prijatelj sa nima.

Kao primer navode Ratka Mladića čije, kako navode, zločine je okarakterisao „vražja dela koja rade svetski moćnici“.

A, navodi i da je „prijateljevao je i sa liderom radikala Voislavom Šešeljem. Hrvatski poral patrijarhu zamera i neke izjave o Republici Srpskoj i Kosovu, pa je, podsećaju, Srpsku nazivao „Božjim delom“, a za Kosovo i Metohiju je rekao da se nikada ne sme dozvoliti da ono bude nečija zemlja, pogotovo ne naroda koji je godinama i vekovima uništavao srpske svetinje na tom području.

Navode i da je papin dolazak u Srbiju uslovljavao izvinjenjem zbog Jasenovca.

A u procesu kanonizacije Alojzija Stepinca zalagao se, kažu, za prekid tog procesa i hrvtskog biskupa iz vremena NDH nazivao „ustaškim vikarom“.

Ipak, piše Index, u poslednje je vreme Irinej ponešto promenio retoriku prema Hrvatskoj, kao i da je u avgustu ove godine rekao da je „pravi trenutak za razgovor o pomirenju“. Tada je, podseća Index, rekao da ima utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znaci da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda koji je, kako je govorio, stradao u genocidu, treba, da čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, da prihate svaku priliku koja može doprineti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.