U trendu

Indija će evakuisati svoje studente iz Ukrajine

NJU DELHI – Indija planira da pošalje četiri ministra u zemlje koje su susedi Ukrajine, kako bi pomogla u spasavanju svojih građana koji su ostali zarobljeni u Ukrajini.

Premijer Indije Narendra Modi susreo se sa ministrima kako bi razgovarao o strategiji za evakuaciju, zbog zabrinutosti za povratak oko 16.000 Indijaca koji su i dalje u Ukrajini, a većina od njih su studenti, preneo je Rojters.

Ministri Hardip Puri, DŽjotiraditja Skindia, Kiren Ridžiđzu i VK Sing će putovati u komšijske zemlje Ukrajine kako bi koordinisali oko evakuacije.

Indijci čine skoro četvrtinu od 76.000 stranih studenata koji studiraju u Ukrajini, a većina njih su na medicini, prema zvaničnim procenama.

Na hiljade afričkih studenata je takođe ostalo zaglavljeno u Ukrajini.

U nedelju uveče, indijska ambasada u Poljskoj izdala je uputstvo, u kojem se navodi da će angažovati autobuse na granici Šehnji na Ukrajini za one koji su ostali zaglavljeni, kako bi mogli da uđu u Poljsku.

Opozicioni lideri i roditelji studenata su apelovali na Modija da preduzne hitne mere kako bi izvukao preostale studente iz Ukrajine.

„Ne možemo da napustimo naš narod“, poručio je danas opozicioni poslanik i Modijev glavni protivnik Rahul Gandi putem Tvitera, usput zatraživši od savezne vlade da predstave detaljno evakuacioni plan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.